Achtergrondinformatie

Het Beeldarchief Rijkswaterstaat is hét beeldarchief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij telt duizenden foto´s, film- en videofragmenten van Rijkswaterstaat brede onderwerpen; kunstwerken, waterbeheer, werk in uitvoering, infrastructuur, milieu, verkeer en vervoer, landschap, recreatie en historie.

De collectie is gegroeid vanuit fotoregistraties van bouwkundige processen tot het huidige Rijkswaterstaat-brede aanbod. Het Beeldarchief is een cultureel erfgoed dat toegankelijk is voor alle burgers. De beelden zijn zowel digitaal als analoog beschikbaar en te bestellen of te downloaden. Hiervoor worden geen auteursrechten in rekening gebracht, wel is bronvermelding verplicht.

Om direct te gaan zoeken naar materiaal in het Beeldarchief, selecteer dan de menuoptie Foto's en Video's zoeken. Wilt u eerst meer weten over deze site maak dan eerst uw keuze uit één van de menu items of gebruik de algemene zoekfunctie rechtsboven.

Om eventueel beelden te kunnen downloaden of te bestellen dient u zich wel te registreren op de site en uw persoonlijke gegevens correct in te vullen.

Collecties

Het Beeldarchief Rijkwaterstaat is momenteel opgebouwd uit een aantal collecties. De oudste en grootste collectie is het analoge fotoarchief. Dit archief bestaat uit duizenden negatieven en foto's die opgeslagen liggen in een geconditioneerde ruimte. Het archief staat beschreven in deze webapplicatie en nabestellingen kunnen tegen kostprijs opgevraagd worden bij de Helpdesk Beeldarchief Rijkswaterstaat.

Van veel recentere datum is het digitale fotoarchief. Dit zijn op dit moment ondermeer een grote serie foto's van de aanleg van de HSL, een complete serie aaneensluitende luchtfoto's van de Nederlandse kust uit de periode eind 2005 tot begin 2007, en het eerste deel van het archief van het voormalig RIKZ. Daarnaast is onlangs een historische collectie gedigitaliseerd en toegevoegd aan het archief. Dit laatste archief bevat foto's, kaarten van rond de 2e wereldoorlog tot heden, onderwateropname's, foto's van de watersnoodramp uit 1953 en veel beelden van de Oosterschelde en Westerschelde. Verder worden regelmatig grote series luchtopnames van de oevers, vaar- en snelwegen en kunstwerken in aanleg en onderhoud toegevoegd aan het Beeldarchief.

Daarnaast is inmiddels ook het analoge videoarchief gedigitaliseerd, beschreven en ondergebracht in het Beeldarchief.